top of page

Ποιες είναι οι δοκιμασίες διέγερσης που πραγματοποιεί ο Παιδοενδοκρινολόγος;

Εικόνα συγγραφέα: Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος MDΑριστοτέλης Παναγιωτόπουλος MD


Συχνά συναντώ ανήσυχους γονείς που αναζητούν σαφήνεια σχετικά με τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται τα παιδιά τους για διάφορες ορμονικές διαταραχές. Μια κρίσιμη κατηγορία αυτών των αξιολογήσεων είναι οι δοκιμασίες διέγερσης. Η κατανόηση αυτών των εξετάσεων μπορεί να συμβάλει στην απομυθοποίηση της διαγνωστικής διαδικασίας και να απαλύνει το άγχος των γονέων.


1. Δοκιμασία διέγερσης αυξητικής ορμόνης


Σκοπός: Διάγνωση της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φτωχή ανάπτυξη και κοντό ανάστημα στα παιδιά.


Διαδικασία: Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση φαρμάκων όπως γλυκαγόνη, κλονιδίνη, αργινίνη, ή ινσουλίνη για τη διέγερση και απελευθέρωσης της αυξητικής ορμόνης από την υπόφυση. Συλλέγονται δείγματα αίματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για τη μέτρηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης.


Τι να περιμένετε: Η εξέταση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκεφάλους και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλά αυτές είναι συνήθως ήπιες και προσωρινές.


2. Δοκιμασία διέγερσης Synacthen / ACTH


Σκοπός: Αξιολόγηση της λειτουργίας των επινεφριδίων και διάγνωση καταστάσεων όπως η επινεφριδιακή ανεπάρκεια ή η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.


Διαδικασία: Μια συνθετική μορφή της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH), γνωστή ως Synacthen, χορηγείται με ένεση στο παιδί. Στη συνέχεια, λαμβάνονται δείγματα αίματος πριν και μετά την ένεση για τη μέτρηση των επιπέδων κορτιζόλης και ανδρογόνων.


Τι να περιμένετε: Η εξέταση αυτή είναι σχετικά γρήγορη, συχνά ολοκληρώνεται μέσα σε μία ώρα. Οι πιθανές παρενέργειες είναι ελάχιστες, με σπάνιες περιπτώσεις ήπιων αλλεργικών αντιδράσεων.


3. Καμπύλη Σακχάρου


Σκοπός: Διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, της αντίστασης στην ινσουλίνη και των διαταραχών υπογλυκαιμίας.


Διαδικασία: Αφού μείνει νηστικό κατά τη διάρκεια της νύχτας, το παιδί πίνει διάλυμα γλυκόζης. Λαμβάνονται δείγματα αίματος κατά την έναρξη και σε τακτά χρονικά διαστήματα στη συνέχεια για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.


Τι να περιμένετε: Η εξέταση μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες. Μπορεί να προκαλέσει προσωρινά αίσθημα ναυτίας ή ζάλης λόγω της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης.


4. Δοκιμασία διέγερσης LHRH


Σκοπός: Αξιολόγηση της λειτουργίας του άξονα υποθάλαμο-υπόφυσιακος-γοναδικός, ιδίως για τη διάγνωση της πρόωρης ή καθυστερημένης εφηβείας.


Διαδικασία: Χορηγείται γοναδοτροπίνη-εκλυτική ορμόνη (LHRH), είτε ενδοφλεβίως είτε υποδόρια. Λαμβάνονται δείγματα αίματος σε διάφορες χρονικές στιγμές για τη μέτρηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH).


Τι να περιμένετε: Η διάρκεια της εξέτασης είναι συνήθως λίγες ώρες. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν παροδικούς πονοκεφάλους ή έξαψη.


5. Δοκιμή στέρησης νερού


Σκοπός: Διάγνωση του άποιου διαβήτη, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από υπερβολική δίψα και υπερβολική ούρηση.


Διαδικασία: Το παιδί στερείται υγρών υπό ιατρική παρακολούθηση και παρακολουθούνται η παραγωγή ούρων και η ωσμωτικότητα του αίματος. Στη συνέχεια, χορηγείται δεσμοπρεσσίνη (μια συνθετική αντιδιουρητική ορμόνη) για να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός.


Τι να περιμένετε: Αυτή η εξέταση είναι παρατεταμένη, καθώς μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση για την αποφυγή αφυδάτωσης και το παιδί μπορεί να αισθάνεται δίψα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.


Οι δοκιμασίες διέγερσης είναι ανεκτίμητα εργαλεία για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενδοκρινικών διαταραχών στα παιδιά. Οι εξετάσεις αυτές, αν και ποικίλλουν ως προς τους σκοπούς και τις διαδικασίες τους, έχουν έναν κοινό στόχο: να παρέχουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ορμονική υγεία του παιδιού. Ως γονέας, η κατανόηση της φύσης και του σκοπού αυτών των εξετάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε καλύτερα το παιδί σας κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας. Εάν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις, μη διστάσετε πάντα να τις συζητήσετε με τον παιδοενδοκρινολόγο σας.



 
 
 

Comments


bottom of page