top of page
Εικόνα συγγραφέαΑριστοτέλης Παναγιωτόπουλος MD

Χοληστερίνη σε Παιδιά



Τι είναι η υπερλιπιδαιμία;

Η υπερλιπιδαιμία είναι μια κατάσταση όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων (λίπη / χοληστερόλη) που κυκλοφορούν στο αίμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπερλιπιδαιμιών, όλοι εκ των οποίων είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.


Άλλοι παράγοντες όπως η γονιδιακή, οι διατροφικές συνήθειες και οι συνήθειες άσκησης και η παρουσία άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υπέρταση μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι υπό τον έλεγχό μας. άλλοι δεν είναι.


Μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα και των πρόωρων καρδιακών προσβολών. Η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί στις αρτηρίες και να σχηματίσει μια πλάκα (ανυψωμένη βλάβη στο εσωτερικό μιας αρτηρίας).


Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πλάκα μπορεί να συσσωρευτεί και να στενέψει τις αρτηρίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να φράξουν τη ροή του αίματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την πρώιμη παιδική ηλικία και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.


Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα από ζώα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η χοληστερόλη δεν υπάρχει σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά.


Οι άνθρωποι παράγουν επίσης χοληστερόλη στο σώμα μας. Η διατροφική χοληστερόλη, καθώς και τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στα τρόφιμα, μπορεί να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να αυξήσουν τη χοληστερόλη του αίματος.


Το σώμα μας χρειάζεται χοληστερίνη. Είναι δομικό στοιχείο για τις ορμόνες και συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Ο στόχος της θεραπείας ασθενών με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν είναι η αποβολή της χοληστερόλης από το αίμα, αλλά η επίτευξη και η διατήρηση ενός ασφαλούς επιπέδου.


Εάν μια αρχική εξέταση αίματος δείξει υψηλό επίπεδο ολικής χοληστερόλης, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε μια πιο λεπτομερή εξέταση για να μάθετε την ισορροπία δύο τύπων χοληστερόλης: LDL και HDL. Αυτό ονομάζεται προφίλ λιπιδίων, το οποίο συνήθως γίνεται μετά από μια περίοδο νηστείας 10 έως 12 ωρών χωρίς να φάτε ή να πιείτε τίποτα. Όταν ο γιατρός σας λάβει τα αποτελέσματα από ένα λιπιδικό προφίλ νηστείας, θα έχει αριθμούς για τη ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την HDL και την LDL χοληστερόλη.


Τα σωματίδια HDL και LDL καλύπτονται με μια πρωτεΐνη που τα αφήνει να διαλυθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια LDL, που συνήθως ονομάζονται «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του σώματος και μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζουν πλάκα στα αιμοφόρα αγγεία.


Οι HDL, που ονομάζονται επίσης «καλή» χοληστερόλη, φαίνεται να προσφέρουν προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων μεταφέροντας μέρος της χοληστερόλης έξω από την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζοντας την εναπόθεσή της.


Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτά τα λίπη μπορούν να σχηματιστούν από επιπλέον θερμίδες και ζάχαρη στη διατροφή σας. Η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως, η μείωση των προστιθέμενων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών λιπαρών, η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων σας.




Ασθένειες


Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι η πιο κοινή διαταραχή των λιπιδίων στον παιδιατρικό πληθυσμό.  Είναι μια ομάδα μονογονιδιακών καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία των υποδοχέων της LDL που οδηγεί σε σοβαρά αυξημένη LDL-C από τη γέννηση. Μόνο το 20% των ασθενών με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία λαμβάνουν σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. 


Ετεροζυγωτική Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: Η Ετεροζυγωτική Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία 1 είναι μια γονιδιακή διαταραχή που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα LDL. Τα επίπεδα LDL στα παιδιά είναι συνήθως έως και 2 ή 3 φορές από το ανώτατο όριο και πλησιάζουν και ξεπερνούν τα 160 mg/dL. Τα παιδιά αναπτύσσουν στεφανιαία αθηροσκλήρωση μεταξύ 30 και 60 ετών.  Οι εναποθέσεις χοληστερόλης στα βλέφαρα (ξανθέλασμα) και στους τένοντες (ξανθώματα) δεν είναι τόσο συχνές και συνήθως αναπτύσσονται κατά την ενήλικη ζωή.


Ομόζυγη Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: Η Ομόζυγη Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι μια σπάνια πάθηση. Τα επίπεδα της LDL είναι συχνά πολύ αυξημένα, συνήθως 4 έως 6 φορές το φυσιολογικό εύρος (πάνω από 400 mg/dL) και δεν ανταποκρίνονται θετικά στις ιατρικές θεραπείες. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν ξανθώματα και ξανθελάσματα στην παιδική ηλικία, έως την ηλικία των πέντε ετών, και έχουν επιταχυνόμενη στεφανιαία αθηροσκλήρωση την πρώτη δεκαετία.


Οικογενής συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία : Η Οικογενής συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία εμφανίζεται με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, LDL-C και apo-B.  Έχει χαρακτηριστικά ισχυρό οικογενειακό ιστορικό δυσλιπιδαιμίας και η εμφάνιση μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη υψηλή LDL ή μεμονωμένη υπερτριγλυκεριδαιμία ή συνδυασμός υπερχοληστερολαιμίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας. Τα επίπεδα Apo-B 100 είναι τυπικά πάνω από 120 mg/dl. Σχετίζεται με σπλαχνική παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. 


Δευτερογενείς Δυσλιπιδαιμίες: Υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες αιτίες δυσλιπιδαιμίας, όπως αναφέρονται παρακάτω, και πρέπει να αποκλειστούν.  Η πιο κοινή αιτία δευτερογενούς δυσλιπιδαιμίας είναι η παχυσαρκία. Οι μερικές αιτίες της δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας συνοψίζονται παρακάτω:

Εξωγενής

  • Υπέρβαρος

  • Παχυσαρκία

Φαρμακοθεραπεία

Ενδοκρινολογικά/Μεταβολικά

  • Υποθυρεοειδισμός/Υποϋποφυσισμός

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

  • Λιποδυστροφία

Νεφρών

  • Χρόνια νεφρική νόσο

  • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

  • Νεφρωσικό σύνδρομο


Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: Λειτουργία νέου Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων για τους μικρούς μας φίλους

Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί πλέον, το νέο Τμήμα Διαταραχών των Λιπιδίων, παρέχοντας πλήρη φροντίδα σε παιδιά και εφήβους με διαταραχές των λιπιδίων. Η δημιουργία του νέου τμήματος αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, να επενδύει στην επιστημονική καινοτομία, στην εξειδίκευση και σε βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.


Στόχος του Παιδιατρικού Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων:

Ο απώτερος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο του παιδιού σας για πρώιμες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μέσω του Παιδιατρικού Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων, η οικογένεια σας θα λάβει πληροφορίες σχετικά με τρόπους βελτίωσης των επιπέδων χοληστερόλης του παιδιού σας, κυρίως με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η ομάδα μας προσφέρει προσαρμοσμένες διατροφικές συστάσεις, καθώς και την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεται η οικογένεια σας για να κάνει αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφήσουμε και φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.


Στο Τμήμα Διαταραχών των Λιπιδίων καταλαβαίνουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η ομάδα μας συνεργάζεται για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για κάθε παιδί. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας ιατρών και διατροφολόγων προσφέρει στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων.


Στελέχωση:

Η ομάδα μας στελεχώνεται από τον Παιδοενδοκρινολόγο Δρ. Αριστοτέλη Παναγιωτόπουλο και από έμπειρους διατροφολόγους που ειδικεύονται στη φροντίδα παιδιών με Διαταραχών των Λιπιδίων. Συνεργαζόμαστε στενά με τις οικογένειες για να καθορίσουμε ένα κατάλληλο σχέδιο φροντίδας, διασφαλίζοντας μια συνεργασία με επίκεντρο τον ασθενή σε όλη τη διαδικασία. Όταν είναι απαραίτητο, συνεργαζόμαστε με καρδιολόγους και άλλους παιδιάτρους.




103 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page